Ιάκωβος Συμεωνίδης
«Συνεργαζόμασταν με το Εφεδρικό κάτω από τη μύτη των χουντικών στο ΓΕΕΦ»

Την κατάσταση που είχαν επιβάλει στην Εθνική Φρουρά οι εξ Ελλάδος χουντικοί αξιωματικοί περιγράφει στη μαρτυρία του ο αντιστράτηγος ε.α., τότε υπολοχαγός Ιάκωβος Συμεωνίδης.

Αφηγείται επίσης τα γεγονότα στο στρατόπεδο όπου υπηρετούσε απέναντι από το «Χίλτον», όταν ο ταγματάρχης Τάσος Μάρκου μοιράστηκε μαζί του σκέψεις για αντιπραξικόπημα τη Δευτέρα, 15 Ιουλίου 1974. Έζησε τις ανακρίσεις των αξιωματικών του Εφεδρικού σώματος από κλιμάκιο της ελληνικής ΚΥΠ.

Ο Ιάκωβος Συμεωνίδης υπηρετούσε στον Κυπριακό Στρατό από το 1961, αφού είχε προσφέρει προηγουμένως στον ένοπλο αγώνα της ΕΟΚΑ το 1955-1959 εναντίον της βρετανικής αποικιοκρατίας. Γεννήθηκε το 1941 και, ενώ φοιτούσε στην Εμπορική Σχολή Σαμουήλ, εντάχθηκε στην οργάνωση. Αρχικά ήταν απλό μέλος και στη συνέχεια ομαδάρχης του εκτελεστικού, με το ψευδώνυμο «Ξάνθος», στη συνοικία Τακτακαλά στη Λευκωσία, σε ηλικία 16 χρόνων. Λόγω της ενεργού δράσης του και της σύλληψής του τρεις φορές, αποφασίστηκε από την ηγεσία της οργάνωσης να συνεχίσει τη δράση του ως μη επικηρυγμένος αντάρτης στην περιοχή Μαχαιρά, Λαζανιάς, Γουρίου και Φαρμακά (που είναι το χωριό της καταγωγής του). Παρέμεινε εκεί μέχρι τη λήξη του αγώνα.

Διάβασε την συνέχεια της μαρτυρίας από τις σελίδες του βιβλίου «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ».
Έρευνα, συγγραφή και επιμέλεια:
Χρύσανθος Χρυσάνθου,δημοσιογράφος, διδάκτωρ Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κύπρου