Ευτύχιος Σαλάτας
«Οι πληροφορίες ήταν βασικό όπλο στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας»

Κατείχε σημαντικό πόστο στο Εφεδρικό σώμα ο τότε λοχαγός Ευτύχιος Σαλάτας, σήμερα ταξίαρχος ε.α. Ήταν υπεύθυνος πληροφοριών. Όπως επισημαίνει στη μαρτυρία του, οι πιο πολλές από τις επιτυχίες του Εφεδρικού σώματος στην προσπάθεια για αντιμετώπιση της τρομοκρατικής δράσης της ΕΟΚΑ Β’ οφείλονταν στο γεγονός ότι είχαν αξιόπιστες πληροφορίες.

Αφηγείται για την αποτροπή του πραξικοπήματος το 1972, όταν υπέκλεψαν σχετική διαταγή, για τη σύλληψη της ομάδας που σχεδίαζε απόπειρα κατά της ζωής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου και της ομάδας που είχε απαγάγει τον υπουργό Χρίστο Βάκη, για τα μέτρα που εισηγήθηκε στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο τις παραμονές του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου.

Ο Ευτύχιος Σαλάτας είχε σημαντική συμβολή, με άλλους συναδέλφους του αξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς, στην αποτροπή του σχεδιαζόμενου πραξικοπήματος της χούντας και της ΕΟΚΑ Β’ το 1972. Τότε υπηρετούσε ως λοχαγός στο 9ο Τακτικό Συγκρότημα, στο στρατόπεδο πίσω από το προεδρικό μέγαρο, στη λεωφόρο Προδρόμου. Βρισκόταν στις τάξεις του Κυπριακού Στρατού από το 1961. Γνώριζε τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο από τα νεανικά του χρόνια, καθόσον εργαζόταν στο τυπογραφείο της Αρχιεπισκοπής, μέχρι το 1955 όταν βγήκε αντάρτης της ΕΟΚΑ. Συνελήφθη και καταδικάστηκε σε φυλάκιση. Υπήρξε πολιτικός κατάδικος στις Κεντρικές Φυλακές για περί- που 2,5 χρόνια μέχρι τον Μάρτιο του 1959, όταν παραχωρήθηκε γενική αμνηστία ύστερα από την υπογραφή των Συμφωνιών Ζυρίχης – Λονδίνου. Έζησε έντονα και συμμετείχε στα γεγονότα του 1963-1964 κατά τις διακοινοτικές ταραχές, όταν η Τουρκία απειλούσε με πραγματοποίηση στρατιωτικής επέμβασης στην Κύπρο.

Διάβασε την συνέχεια της μαρτυρίας από τις σελίδες του βιβλίου «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ».
Έρευνα, συγγραφή και επιμέλεια:
Χρύσανθος Χρυσάνθου,δημοσιογράφος, διδάκτωρ Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κύπρου