Έτυχε να παραβρίσκεται σε θυελλώδη ευρεία σύσκεψη στο ΓΕΕΦ, όπου οι Ελλαδίτες χουντικοί αξιωματικοί εκδήλωσαν τις προθέσεις τους, ωρυόμενοι κατά του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Ήταν ο μοναδικός Κύπριος αξιωματικός που υπηρετούσε στο ΓΕΕΦ το 1974 τότε λοχαγός Γεώργιος Μαυρουδής. Σε γνώση του περιήλθαν και άλλες κρίσιμες πληροφορίες.
Από μικρός ο Γεώργιος Μαυρουδής είχε να κάνει με όπλα και αυτοσχέδιες βομβες. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ όταν ήταν μαθητής, από τα 16 του χρόνια (γεννήθηκε το 1939 στην Καλοψίδα) και συμμετείχε σε διάφορες αποστολές: ενέδρες, τοποθέτηση ναρκών, σαμποτάζ κ.λπ. Στο σπίτι του φιλοξενούνταν αντάρτες της ΕΟΚΑ. Συνελήφθη από τους Βρετανούς αποικιοκράτες στις διαδηλώσεις που πραγματοποιούνταν στην Αμμόχωστο, όταν σκοτώθηκε ο μαθητής Πέτρος Γιάλλουρος τον Φεβρουάριο του 1956. Ο Γεώργιος Μαυρουδής πέρασε μερικές μέρες στα κρατητήρια, υποβλήθηκε σε ανακρίσεις, αλλά, όταν οδηγήθηκε ενώπιον δικαστηρίου, απαλλάγηκε των κατηγοριών. Σε κάποια από τις αποστολές τραυματίστηκε, έτσι αναγκαστικά έχασε ένα χρόνο στο σχολείο, από το οποίο αποφοίτησε τελικά το 1959.
Ύστερα από την ανακήρυξη της Κύπρου σε ανεξάρτητο κράτος, τον Μάιο του 1961 ο Γεώργιος Μαυρουδής κατετάγη στον Κυπριακό Στρατό με τον βαθμό του ανθυπολοχαγού. Στις 21 Δεκεμβρίου 1963, όταν πυροδοτήθηκαν οι διακοινοτικές ταραχές, με αφορμή αιματηρό επεισόδιο στην παλιά Λευκωσία, ο τότε ανθυπολοχαγός Μαυρουδής υπηρετούσε στη φρουρά του προεδρικού μεγάρου. Το βράδυ της Κυριακής, 22 Δεκεμβρίου 1963, σημειώθηκαν συγκρούσεις στην περιοχή του Τριμερούς Στρατηγείου (όπου σήμερα βρίσκονται τα Δικαστήρια στη Λευκωσία). Τότε ο ανθυπολοχαγός Μαυρουδής μετέφερε οπλισμό από τη φρουρά του προεδρικού για την ενίσχυση της άμυνας στην περιοχή αυτή. «Την επόμενη μέρα, με μια διμοιρία του Κυπριακού Στρατού, καταλάβαμε την περιοχή του Υπουργείου Άμυνας και διάφορα άλλα γραφεία της Αντιπροεδρίας. Αμυνθήκαμε στις επιθέσεις από Τούρκους ενόπλους στην περιοχή από το Τριμερές Στρατηγείο μέχρι και το ξενοδοχείο ‘‘Λήδρα Πάλας’’», αναφέρει ο Γεώργιος Μαυρουδής.