Γιαννάκης Χριστοδούλου
«Αποτρέψαμε δολοφονία του Μακάριου, δίνοντας μάχη στο προεδρικό»

Πρόθεση των πραξικοπηματιών ήταν να σκοτώσουν τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, όταν επιτέθηκαν με τεθωρακισμένα και δυνάμεις καταδρομών εναντίον του προεδρικού μεγάρου το πρωί της Δευτέρας, 15 Ιουλίου 1974. Δεν υπάρχει αμφιβολία γι’ αυτό. Εξάλλου, ανακοίνωσαν από ραδιοφώνου τον «θάνατο» του Μακάριου, ενώ αυτός είχε προλάβει να διαφύγει.

Ο Γιαννάκης Χριστοδούλου εντάχθηκε στη δύναμη της Αστυνομίας το 1964 και, αφού υπηρέτησε για πέντε χρόνια σε διάφορους αστυνομικούς σταθμούς, το 1969 μετατέθηκε στην αστυνομική φρουρά της Αρχιεπισκοπής και του προεδρικού μεγάρου στη Λευκωσία.

Ένα από τα επεισόδια που θυμάται πιο έντονα από την προπραξικοπηματική περίοδο ήταν η απόπειρα κατά της ζωής του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου στον δρόμο προς τον Άγιο Σέργιο Αμμοχώστου την Κυριακή, 7 Οκτωβρίου 1973:

«Είχαμε πάει ήδη στην εκκλησία του Άη Σέργη πρωί-πρωί και περιμέναμε να έρθει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος με τη συνοδεία του για να τελέσει τη θεία λειτουργία. Σε κάποια στιγμή ακούστηκε εκκωφαντική έκρηξη. Διερωτηθήκαμε τι συνέβηκε και ανησυχήσαμε για τη ζωή του Αρχιεπισκόπου. Μαζί με τον λοχία της προεδρικής φρουράς Χαράλαμπο Αργυρού (μετέπειτα βοηθό αρχηγό της Αστυνομίας) πήραμε τον δρόμο από όπου θα ερχόταν ο Αρχιεπίσκοπος. Στην είσοδο του χωριού, εκεί που τέλειωναν οι δεντροστοιχίες αριστερά και δεξιά του δρόμου, είδαμε κρατήρα στο ασφάλτωμα. Στο σημείο εκείνο ο δρόμος ήταν υπερυψωμένος. Φαίνεται ότι τρύπησαν τον δρόμο από το πλευρό και τοποθέτησαν εκρηκτικές ύλες κάτω από την άσφαλτο. Ένωσαν τον εκρηκτικό μηχανισμό με καλώδιο, το οποίο εκτεινόταν περί τα 50 μ. μέσα στο χωράφι. Εκεί είχαν σκάψει λάκκο βάθους περίπου 1,5 μέτρου, που χωρούσε άτομο να καθίσει. Βρήκαμε επίσης μπαταρία αυτοκινήτου με διακόπτη, που είχε τα σημεία συν και πλην. Η περιοχή είχε ερευνηθεί, αλλά δεν εντοπίστηκε ο λάκκος, γιατί μόνο αν έφτανε κάποιος ακριβώς από πάνω του θα τον πρόσεχε. Μέσω ασυρμάτου δώσαμε τις πληροφορίες αυτές στους υπεύθυνους της συνοδείας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου που βρισκόταν κοντά στο χωριό Στύλλοι, μερικά χιλιόμετρα πριν από εκείνο το σημείο. Ύστερα από λίγο έφτασε η προεδρική αυτοκινητοπομπή. Σταμάτησε και είδε τον κρατήρα ο Μακάριος. Μετά από λίγο προχώρησε προς τον Άη Σέργη και τέλεσε κανονικά τη λειτουργία στην εκκλησία. Από ό,τι έμαθα, είχαν συστήσει στον Μακάριο να αλλάξει δρομολόγιο, αλλά εκείνος δεν δέχτηκε».

Διάβασε την συνέχεια της μαρτυρίας από τις σελίδες του βιβλίου «ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ».
Έρευνα, συγγραφή και επιμέλεια:
Χρύσανθος Χρυσάνθου,δημοσιογράφος, διδάκτωρ Τμήματος Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Κύπρου