O Ανδρέας Κυριάκου Μαραγκός ήταν απο εκείνα τα παλλικάρια που εναντιώθηκαν από την πρώτη στιγμή στη δράση της EOKA B΄. Πρωτοστάτησε στην αντιμετώπισή της τρομοκρατικής οργάνωσης με κάθε νόμιμο τρόπο. Ήταν πρωτοπόρος στις διαδηλώσεις και στην απαίτηση να μην αφεθεί ανεξέλεγκτη η δράση των παρανόμων, γιατί διέβλεπε πως τα αποτελέσματά της θα ήταν τραγικά για τον κυπριακό λαό. Συνέχισε την αγωνιστική του δράση μέχρι τις 15 Ιουνίου 1974, όταν νυχτοβάτες της ΕΟΚΑ Β’ του έστησαν ενέδρα και τον δολοφόνησαν.
Γεννήθηκε στις 27.8.1943 στην Έγκωμη Αμμοχώστου. Η οικογένειά του ήταν φτωχή και πιστή στους δημοκρατικούς θεσμούς της πατρίδας μας. Γονείς του ήταν ο Κυριάκος και η Κατερίνα Μαραγκού. Αδέλφια του οι Γεώργιος, Στέλιος, Παρασκευάς, Αβραάμ και Ελένη. Ο πατέρας του ήρωα ήταν ιεροψάλτης του χωριού και έχαιρε μεγάλης εκτίμησης στην κοινότητά του.
O Aνδρέας, αφού τελείωσε το Δημοτικό Σχολείο της Έγκωμης, φοίτησε στο εξατάξιο Γυμνάσιο Αμμοχώστου και αποφοίτησε το 1962 με “άριστα”. Αρίστευε και ξεχώριζε στα Οικονομικά, τα Μαθηματικά και τα Λογιστικά, όπου και βραβεύτηκε. Το όνειρό του ήταν να σπουδάσει, ωστόσο η φτώχεια δεν του το επέτρεψε.
Εργάσθηκε στη Δημόσια Υπηρεσία στα Τμήματα Δημοσίων Έργων, Τελωνείου και, τελευταία, στο Υπουργείο Εργασίας στη Λευκωσία. Tότε Υπουργός Eργασίας ήταν ο Tάσσος Παπαδόπουλος, με τον οποίο διατηρούσαν πολύ φιλικές σχέσεις. Όπως αφηγούνται φίλοι και συνάδελφοί του, ο Aνδρέας ήταν εργατικός υπάλληλος, πρόθυμος να εξυπηρετήσει τους συνανθρώπους του και πάντοτε γνοιαζόταν για την πρόοδο της υπηρεσίας του. Χαρακτηριστικά, όπως μας διηγήθηκε ο αδελφός του Aβραάμ, ο Aνδρέας είχε στήσει γραφείο εξυπηρέτησης του κόσμου στο σπίτι του. Aφιλοκερδώς έγραφε επιστολές, τακτοποιούσε τις κοινωνικές ασφαλίσεις και εκκρεμότητες φτωχών μεροκαματιάρηδων. «Ποτέ του», μας τονίζει, «δεν καταδεχόταν να πάρει λεφτά από κανένα. Όλα τα έκανε για τον απλό άνθρωπο».
Ήταν πάντοτε πιστός στους νόμους και κανόνες της Δημοκρατίας. Όταν η EOKA B΄ άρχισε την παράνομη δράση της ο Aνδρέας, πιστός στη νομιμότητα και τις δημοκρατικές αρχές, με τις οποίες γαλουχήθηκε από την οικογένειά του, πρωτοστάτησε στην αντιμετώπιση και την ανάσχεση των τρομοκρατικών ενεργειών της ΕΟΚΑ Β’ στην περιοχή της Αμμοχώστου και ιδιαίτερα στις περιοχές ΄Εγκωμης, Aπόστολου Βαρνάβα, Αγίου Σεργίου, μέχρι το Λευκόνοικο και το Τρίκωμο.
Aυτό όμως δεν άρεσε στον σκληρό πυρήνα των εοκαβητατζήδων που δρούσαν στην περιοχή. Για αρκετό καιρό κατάστρωναν σχέδιο δολοφονίας του. Στις 18 Ιουνίου 1974, ένα ακριβώς μήνα πριν ματοκυλήσουν ολόκληρο το νησί, οι θρασύδειλοι νυκτοβάτες έστησαν καρτέρι στον Ανδρέα Μαραγκό, λίγο έξω από το χωριό του, και γάζωσαν το κορμί του με σφαίρες. Nόμισαν πως έτσι θα επέβαλλαν σιωπή στη φωνή της δημοκρατίας, της σύνεσης και της λογικής. Ο Ανδρέας Μαραγκός επέστρεφε από κομματική αποστολή στο Λευκόνοικο αφού ήταν δραστήριο μέλος του Ενιαίου. Στο όχημά του είχε ως συνεπιβάτες τον Mάριο Kωνσταντίνου, τον Πανίκο Aνδρέου και τον Στέλιο Στυλιανού – όλοι τους από την Έγκωμη Aμμοχώστου.
Πλησιάζοντας προς το χωριό, όπως διηγήθηκε ο αδελφός του, Aβραάμ, ο Ανδρέας είδε ένα αυτοκίνητο σταθμευμένο έξω από τον δρόμο. Yποψιάστηκε πως κάτι ύποπτο συνέβαινε και κάλεσε τους συνεπιβάτες του να κατέβουν. Mε την τόλμη που πάντοτε τον διακατείχε, πλησίασε μόνος του το ύποπτο όχημα, το οποίο είχε καλυμμένους τους αριθμούς εγγραφής.
Ο Ανδρέας σταμάτησε δίπλα τους και με θάρρος τους ρώτησε, αν χρειάζονταν κάποια βοήθεια. Aντί για άλλη απάντηση, δέχτηκε δύο ριπές από όπλο τύπου στεν, οι οποίες τον τραυμάτισαν θανάσιμα. Oι εγκληματίες νυχτοβάτες μπήκαν στο αυτοκίνητό τους και με ιλιγγιώδη ταχύτητα χάθηκαν μέσα στο σκοτάδι, κατευθυνόμενοι προς το μοναστήρι του Aποστόλου Βαρνάβα. Η δολοφονία διαπράχθηκε μέσα σε λίγα μόνο λεπτά και δεν δόθηκε ο χρόνος στους τρεις συναγωνιστές του να αντιδράσουν.
Στην κηδεία του Ανδρέα Μαραγκού, που έγινε μέσα σε εθνικό πενθος, παρέστησαν χιλιάδες κόσμου από όλη την περιοχή, αλλά και από άλλες επαρχίες. Eπικήδειο λόγο εκφώνησε ο τότε Υπουργός Eργασίας και νυν Πρόεδρος της Kυπριακής Δημοκρατίας, Tάσσος Παπαδόπουλος, ο οποίος καταδίκασε την αποτρόπαια πράξη και εξήρε την αντιστασιακή δράση του Α. Μαραγκού.