Με βάση τις μαρτυρίες των συναγωνιστών του, θεωρείται ότι ήταν ο πρώτος νεκρός της Προεδρικής Φρουράς, η οποία αντιστάθηκε με σθένος, αψηφώντας τα τεθωρακισμένα και τις πάνοπλες δυνάμεις των πραξικοπηματιών. Ο Σαββάκης Ευαγόρου, με το ταλέντο στη μουσική και τα όνειρα για ανώτερες σπουδές πέθανε με το όπλο στο χέρι, για να υπερασπιστεί τη Δημοκρατία.
Ο Σαββάκης Ευαγόρου γεννήθηκε στην Πάφο στις 14 Απριλίου 1951. Γονείς του οι βιοπαλαιστές Ζήνωνας και Μαρία Ευαγόρου. Είχε ακόμη τρία αδέλφια. Αποφοίτησε από το Α΄ Γυμνάσιο Πάφου και ακολούθως κατατάγηκε στην Εθνική Φρουρά.
Διακρίθηκε για την έφεση και την ικανότητα που είχε στη μουσική. Γι’ αυτό και επιλέγηκε να υπηρετήσει στη Φιλαρμονική, όπου έπαιζε τρομπέτα. Ήθελε να σπουδάσει, πράγμα όμως που ήταν αδύνατο, λόγω της οικονομικής κατάστασης της οικογένειάς του.
Ο πατέρας του εργαζόταν στα Δημόσια Έργα και τον πήρε να εργαστεί μαζί του για ένα διάστημα, όταν αποπεράτωσε τη στρατιωτική του θητεία. Αποφάσισε να γίνει αστυνομικός και φοίτησε στην Αστυνομική Ακαδημία Κύπρου. Με την ολοκλήρωση των σπουδών του, επιλέγηκε να στελεχώσει την Προεδρική Φρουρά για την προστασία του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Στο Προεδρικό Μέγαρο τον βρήκε το πραξικόπημα και σκοτώθηκε πολεμώντας για τη Δημοκρατία.
Αφού κλήθηκε να υπηρετήσει στην Προεδρική Φρουρά, ο Σαββάκης Ευαγόρου συνέβαλε κι αυτός στην ασφάλεια του Προέδρου και Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, ο οποίος ήταν συνεχώς στόχος δολοφονικών σχεδίων της Χούντας και της ΕΟΚΑ Β΄.
Σύμφωνα με τις μαρτυρίες των συναδέλφων του, ο Σαββάκης Ευαγόρου ήταν ο πρώτος που έπεσε μαχόμενος για την υπεράσπιση του Προεδρικού Μεγάρου. Η αντίσταση των μελών της Προεδρικής Φρουράς ήταν καθοριστικής σημασίας, για να μπορέσει ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος να διαφύγει τον θάνατο και να αναχωρήσει μακριά.
Οι πραξικοπηματίες, οι οποίοι είχαν περικυκλώσει το Προεδρικό Μέγαρο, είχαν αρχίσει να βάλλουν με βαριά όπλα, συμπεριλαμβανομένων και των τεθωρακισμένων, εναντίον της Προεδρικής Φρουράς. Στη σκληρή σύγκρουση βρήκε και ο Σ. Ευαγόρου τον θάνατο, ηρωικά μαχόμενος εναντίον των παρανόμων.
Η συμβολή του Σαββάκη Ευαγόρου, όπως και όλων εκείνων που αντιστάθηκαν με αυτοθυσίες στις πολλαπλάσιες δυνάμεις των πραξικοπηματιών είναι σημαντική και από ιστορική άποψη, γιατί έδωσαν τη δυνατότητα στον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο να διαφύγει, χαλώντας τα σχέδια της ΕΟΚΑ Β’ και της Χούντας.