ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ
ΕΙΔΙΚΟΣ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΑΣ

Σχεδόν δύο μήνες μετά το πραξικόπημα και, ενώ σχεδόν η μισή Κύπρος βρισκόταν ήδη υπό τουρκική κατοχή, οι παράνομοι της ΕΟΚΑ Β΄ συνέχιζαν τις τρομοκρατικές τους ενέργειες, τις άνανδρες και στυγνές δολοφονίες. Στις 8.9.1974, στη διάρκεια του λεγόμενου «μεταπραξικοπήματος», ο Δημοσθένης έπεφτε νεκρός στη μέση του χωριού του μπροστά στη σύζυγό του, η οποία τραυματίστηκε επίσης από τις σφαίρες αμετανόητων πραξικοπηματικών στοιχείων.

Ο Δημοσθένης Γεωργίου γεννήθηκε στο χωριό Τρεμιθούσα στις 7.12.1942.Τέλειωσε το Δημοτικό Σχολείο του χωριού και στη συνέχεια φοίτησε στο Ελληνικό Κολέγιο Πάφου. Αποφοίτησε το 1964. Ο Γεώργιος Κωνσταντίνου και η Μαρία Θεμιστοκλέους ήταν οι γονείς του.

Ήταν ο πρωτότοκος γιός της οικογένειας  και ακολουθούσαν η αδελφή του Θέκλα και ο αδελφός του Χριστάκης. Τέλειωσε τη θητεία στην Εθνική Φρουρά με τον βαθμό του δεκανέα. και εργαζόταν στις οικοδομές. Το 1965 παντρεύτηκε στο Μέσα Χωριό Πάφου τη Σταυρούλα, με τη οποίαν απέκτησε τρία παιδιά, τον Ανδρέα, την Κατερίνα και τη Γεωργία.Το 1973 ενεγράφη ως ειδικός αστυνομικός στην Αστυνoμία Κύπρου με τον αρ. 5683. Eργαζόταν κανονικά στην Αστυνομία Πάφου, μέχρι και την ημέρα του πραξικοπήματος, ένθερμος  υποστηρικτής του Μακαρίου.  Μετά την επικράτηση του πραξικοπήματος, απολύθηκε από την Αστυνομία από τους πραξικοπηματίες.

Την 8.9.1974 ένοπλοι μασκοφόροι της ΕΟΚΑ Β΄ πήγαν στο Μέσα Χωριό Πάφου και διέταξαν τους χωριανούς να σβήσουν συνθήματα που ήταν γραμμένα στους τοίχους της εκκλησίας για την επιστροφή του Μακαρίου. Ο Δημοσθένης φώναξε στους πραξικοπηματίες, που ήταν και γνωστοί του, να φύγουν από το χωριό. Τότε άρχισαν να πυροβολούν, σκοτώνοντας εν ψυχρώ τον Δημοσθένη και τραυματίζοντας τη σύζυγό του, καθώς και τον Γεώργιο Παπαγρηγορίου.

Σχετικά με την υπόθεση συνελήφθησαν έξι άτομα, αν και υπάρχουν πληροφορίες ότι ορισμένα πρόσωπα που ενέχονταν στη διάπραξη του εγκλήματος φυγαδεύτηκαν στο εξωτερικό και απέφυγαν τη σύλληψη. Οι συλληφθέντες ήταν οι Ανδρέας Διομήδους, Ανδρέας Αχιλλέως, Ανδρέας Γεωργίου, Χριστοφής Γεωργίου και Πέτρος Τσιέλεπος, οι οποίοι παρουσιάσθηκαν στο Δικαστήριο Πάφου. Στη δίκη καταδικάσθηκε μόνο ο Ανδρέας Γεωργίου, από την Τρεμιθούσα, σε τρία χρόνια φυλακή.

Ο Δημοσθένης ήταν ήσυχος , νομοταγής άνθρωπος και αγωνιστής της Δημοκρατίας, με καλό χαρακτήρα και σωστός οικογενειάρχης. Ήταν ένας από τους τελευταίους μάρτυρες της Δημοκρατίας.  Η θυσία του έγινε αφορμή για μια γενική εξέγερση του λαού της Πάφου που οδήγησε  την παρανομία σε κατάρρευση.  Χιλιάδες λαού που συνόδευσαν το φέρετρο του Δημοσθένη στην κεντρική πλατεία της Πάφου, περικύκλωσαν τον Κεντρικό Αστυνομικό Σταθμό Πάφου και υποχρέωσαν τους πραξικοπηματίες να  απομακρυνθούν από τις θέσεις που παράνομα είχαν καταλάβει στις 15 Ιουλίου.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ: 8.9.74 ΜΕΣΑ ΧΩΡΙΟ