ΠΑΛΛΑΚΗΣ ΘΑΝΟΣ
ΕΡΓΑΤΗΣ

Η δολοφονία του Θάνου Παλλάκη έμεινε ανεξιχνίαστη. Ο εικοσιτετράχρονος αγωνιστής δολοφονήθηκε τον Οκτώβριο του 1973, γιατί οι ιδέες και τα ιδανικά του ενόχλησαν τα εγκληματικά στοιχεία του εθνικισμού. Υπάρχουν πληροφορίες ότι ίσως ο Θάνος είχε ανακαλύψει παράνομο κρησφύγετο της ΕΟΚΑ Β΄, γι΄ αυτό και εκτελέστηκε για να του κλείσουν το στόμα.

 

 

Ο Θάνος Παλλάκης ήταν ένα από τα πρώτα θύματα της παράνομης δράσης της ΕΟΚΑ Β΄. Καταγόταν από το χωριό Πύργος της επαρχίας Λεμεσού και ήταν ένα από τα έντεκα παιδιά της Κυριακής και του Ευριπίδη Παλλάκη. Ήταν εργάτης στο Τσιμεντοποιείο Μονής. Αγαπούσε το ποδόσφαιρο και ήταν μέλος του αθλητικού συλλόγου ΑΠΟΠ.

Ο Χρίστος Λάμπρου, φίλος και συγχωριανός του, περιγράφει τον Θάνο ως νεαρό παιδί που ξεχώριζε για τον μεγάλο αυθορμητισμό του και τη μεγάλη αγάπη του για τον Πρόεδρο Μακάριο.  Επίσης, ήταν δραστήριο μέλος του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ, ενώ διακήρυττε  τις αριστερές του  ιδέες δημόσια.

Με την έναρξη της παράνομης δράσης της ΕΟΚΑ Β’, ο Θάνος, ως μέλος της Αριστεράς, ενοχλούσε.  Όπως αναφέρει ο Χρίστος Λάμπρου, την ίδια περίοδο το ΑΚΕΛ ζήτησε από τα μέλη του να μην οπλοφορούν. Ο Θάνος ρωτήθηκε από τον φίλο του, εάν οπλοφορούσε και η απάντηση του ήταν αρνητική. «Δεν έχω όπλο, αλλά αυτοί (δηλαδή η ΕΟΚΑ Β΄) μια μέρα θα κάνουν μεγάλο κακό». Το «όπλο» του Θάνου Παλλάκη ήταν οι ιδέες και τα δημοκρατικά του πιστεύω, τα οποία φρόντιζε να διαλαλεί και να υποστηρίζει σθεναρά.

Όταν ένας συγχωριανός του από αριστερή οικογένεια έπεσε θύμα απαγωγής και χτυπήθηκε από μέλη της ΕΟΚΑ Β΄, είχε προειδοποιήσει τον Θάνο για τις απειλές που εκστόμιζαν για τον ίδιο, λέγοντάς του  ότι  θα τον σκοτώσουν. Η απάντηση του Θάνου ήταν ότι δεν φοβόταν για τη ζωή του. Επίσης, ο Θάνος είπε στον φίλο του, Χρίστο Λάμπρου, ότι, αν ήταν να τον σκοτώσουν για τον Μακάριο, τότε άξιζε η θυσία του.

Η Φόφα, αδερφή του Θάνου, ζούσε στην Αμμόχωστο την περίοδο της δολοφονίας του.  Πληροφορήθηκε για τον θάνατο του αδερφού της από το τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων, το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου 1973. Αμέσως, μαζί με τα άλλα αδέλφια της, πήγαν στο χωριό τους, τον Πύργο. Το μαύρο μαντάτο δεν είχε φτάσει ακόμη στους γονείς τους. Όπως λέει η κυρία Φόφα, ο Θάνος στις 10 Οκτωβρίου το βράδυ πήγε στο καφενείο του Χρίστου Τσιαπούρα. Ο φίλος του Θάνου, Χρίστος Αγαθοκλής, είπε στην οικογένεια του δολοφονηθέντα ότι ιδιοκτήτης του καφενείου τους ζήτησε να μείνουν στο καφενείο του, για να τον βοηθήσουν μέχρι τις δώδεκα το βράδυ. Οι απαγωγείς του τον ανέμεναν έξω από το καφενείο, για να δράσουν, εκμεταλλευόμενοι το βαθύ σκοτάδι και το γεγονός ότι στα χωριά οι άνθρωποι κοιμούνται νωρίς. Γείτονας της οικογένειας Παλλάκη είδε τρεις άγνωστους να έχουν περικυκλώσει τον Θάνο, αλλά πίστεψε ότι επρόκειτο απλώς για ένα καυγά. Αυτό ήταν το τελευταίο νέο από τον Θάνο.

Το επόμενο πρωί ο Θάνος δεν παρουσιάστηκε στην εργασία του, στο Τσιμεντοποιείο Μονής. Κανείς δεν ανησύχησε, γιατί ο Θάνος είχε πάρει άδεια για να παρουσιαστεί στο δικαστήριο για τροχαίο αδίκημα. Ούτε εκεί όμως παρουσιάστηκε και η Αστυνομία ειδοποίησε στο χωριό ότι θα έπρεπε να παρουσιαστεί. Οι γονείς του όλο το βράδυ δεν ήξεραν πού βρισκόταν ο Θάνος.

Κι όμως ο Θάνος Παλλάκης βρισκόταν λίγο πιο πέρα από το χωριό του, τον Πύργο, σε ένα παλιό λατομείο, στην περιοχή «Τερατσούθκια» του χωριού Παρεκκλησιά. Ένας επιστάτης βρήκε  το ματωμένο κορμί του Θάνου πεταμένο. Για την αναγνώριση του πτώματος η Αστυνομία κάλεσε κατοίκους από τον Πύργο. Κατά τραγική σύμπτωση την αναγνώριση του πτώματος έκανε ο επιστήθιος φίλος του Θάνου, ο οποίος βρισκόταν μαζί του το προηγούμενο βράδυ, ο Χρίστος Αγαθοκλής.

Η δολοφονία του Θάνου Παλλάκη έμεινε ανεξιχνίαστη. Ο εικοσιτετράχρονος νέος δολοφονήθηκε γιατί οι αριστερές ιδέες και τα δημοκρατικά ιδανικά του ενόχλησαν κάποιους. Ο φίλος του, Χρίστος Λάμπρου, υποστηρίζει ότι ίσως ο Θάνος είχε ανακαλύψει κάποιο παράνομο κρησφύγετο της ΕΟΚΑ Β΄. Επίσης, ο Θάνος ήταν συνδεμένος με μια αριστερή ομάδα, μαζί με τον Τάκη Μαλακτό, ο οποίος αργότερα εντάχθηκε στο Εφεδρικό Σώμα και ήταν υπεύθυνος της επιχείρησης για τη σύλληψη του Σταύρου Σταύρου Σύρου, υπαρχηγού της ΕΟΚΑ Β΄. Όλα τα παραπάνω φαίνεται να όπλισαν τα χέρια των δολοφόνων της ΕΟΚΑ Β΄ και τα έστρεψαν ενάντια στο νεαρό παλικάρι.

Αργότερα, η οικογένεια του Θάνου Παλλάκη έμαθε ότι υπήρχε δολοφόνος της ΕΟΚΑ Β΄,  ο οποίος ήταν αριστερόχειρας και τα πτώματα των θυμάτων του έφεραν τραύματα στην αριστερή πλευρά τους. Το άψυχο σώμα του Θάνου Παλλάκη ήταν διάτρητο από σφαίρες, από την αριστερή πλευρά του κεφαλιού μέχρι τα πόδια… Το στυγερό αυτό έγκλημα είχε προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των τρομοκρατικών ενεργειών της ΕΟΚΑ Β’.

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΚΑΙ ΤΟΠΟΣ ΘΑΝΑΤΟΥ: ΠΕΡΙΟΧΗ ΠΥΡΓΟΥ ΛΕΜΕΣΟΥ, 10/11-10-1973