Σε πλείστες επιχειρήσεις για σύλληψη καταζητουμένων μελών της ΕΟΚΑ Β’, για εντοπισμό κρησφυγέτων και οπλισμού κ.λπ., συμμετείχε ο τότε λοχαγός του Εφεδρικού σώματος, σήμερα υποστράτηγος ε.α. Νίκος Βαρναβίδης. Κινδύνευσε πολλές φορές από πυρά, όπως και τα άλλα μέλη του Εφεδρικού που ήταν μαζί του.
Ξεχωριστή αξία στην καταγραφή των γεγονότων του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974 έχει η μαρτυρία του για την επίθεση που δέχτηκε το στρατόπεδο του Εφεδρικού στη Λευκωσία από καταδρομείς με επικεφαλής Ελλαδίτες αξιωματικούς.
Ηταν λοχαγός της Εθνικής Φρουράς ο Νίκος Βαρναβίδης, όταν κλήθηκε τον Ιούνιο του 1973 να υπηρετήσει στο Εφεδρικό σώμα. Είχε πολλές εμπειρίες ζωής στα 35 του χρόνια. Κατάγεται από τη Νέτα Καρπασίας και αποφοίτησε από την Ανωτέρα Αγγλική Σχολή Τρικώμου με άριστα το 1955. Εντάχθηκε στην ΕΟΚΑ και διετέλεσε ομαδάρχης κρούσεως στη Λευκωσία. Συνελήφθη από τους Βρετανούς αποικιοκράτες και κρατήθηκε για επτά μέρες, αλλά απολύθηκε γιατί δεν βρέθηκαν εναντίον του ενοχοποιητικά στοιχεία. Κατατάγηκε από τους πρώτους ως εθελοντής στον υπό σύσταση Κυπριακό Στρατό το 1961 και φοίτησε στη Σχολή Αξιωματικών του Κυπριακού Στρατού. Του απονεμήθηκε ο βαθμός του ανθυπολοχαγού. Κατά τη λεγόμενη τουρκανταρσία και τις διακοινοτικές ταραχές του 1963-1964 διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό και τη διεξαγωγή των επιχειρήσεων για την άμυνα της Λευκωσίας, όντας επικεφαλής λόχου εθελοντών αρχικά, στη συνέχεια λόχου της Εθνικής Φρουράς στην περιοχή του Πεδιαίου ποταμού και των Κεντρικών Φυλακών μέχρι τον Ιππόδρομο στον Άγιο Δομέτιο. Εκεί είχαν να αντιμετωπίσουν όχι μόνο ένοπλες τουρκοκυπριακές ομάδες, αλλά και το απόσπασμα του τακτικού στρατού της Τουρκίας, την ΤΟΥΡΔΥΚ.
Κατά τη θητεία του στην Εθνική Φρουρά είχε έρθει σε αντιπαράθεση με χουντικούς Ελλαδίτες αξιωματικούς και, αφού υπέβαλε παραίτηση, το 1968 αναχώρησε για ένα διάστημα στην Αγγλία. Επέστρεψε το 1970 και μετά από αίτησή του επαναπροσλήφθηκε στον στρατό. Υπηρετούσε στο 281 ΤΠ, με έδρα τη Μύρτου, όταν άρχισε η διαδικασία για σύσταση του Εφεδρικού σώματος, με σκοπό την αντιμετώπιση της τρομοκρατικής δράσης της ΕΟΚΑ Β’. Με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το 1973 αποσπάστηκαν Κύπριοι αξιωματικοί της Ε.Φ. στο Εφεδρικό σώμα της Αστυνομίας. Ο Νίκος Βαρναβίδης θυμάται ότι οι Ελλαδίτες διοικητές δεν έδιναν φύλλο πορείας στους Κύπριους αξιωματικούς που προορίζονταν να στελεχώσουν το Εφεδρικό. Ο υπουργός Άμυνας Γεώργιος (Κοκής) Ιωαννίδης ρώτησε τον λοχαγό Ευτύχιο Σαλάτα γιατί καθυστερούσε η διαδικασία και εκείνος του εξήγησε. Τότε ο Γεώργιος Ιωαννίδης τούς παρότρυνε να φύγουν από τα στρατόπεδά τους, χωρίς το απαραίτητο φύλλο πορείας, και να ενταχθούν στο Εφεδρικό.
Η πρώτη επιχείρηση που ανέλαβε ο Νίκος Βαρναβίδης με μέλη του Εφεδρικού στην ορεινή Λάρνακα, στα χωριά Οδού, Ορά κ.ά., δεν απέδωσε αποτελέσματα. Είχαν πληροφορίες ότι κυκλοφορούσαν ύποπτα πρόσωπα, πήγαν επί τόπου, αλλά δεν εντόπισαν οτιδήποτε.