Δελτίο Τύπου για καταδίκη του πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου 1974

15 Ιουλίου 1974.  Αποφράδα μέρα για τον Κυπριακό Ελληνισμό.  Η Στρατιωτική Χούντα των Αθηνών έδωσε εντολή για τη διενέργεια πραξικοπήματος για ανατροπή του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και της εκλελεγμένης Κυβέρνησής του.

Το πρωί της 15ης Ιουλίου 1974 και ώρα 8:20 π.μ. τεθωρακισμένα άρματα μάχης και επίλεκτες μονάδες της Εθνικής Φρουράς (κυρίως των Δυνάμεων Καταδρομέων) καθοδηγούμενες από Χουντικούς Αξιωματικούς και άνδρες της ΕΟΚΑ Β΄ πραγματοποίησαν επίθεση στο Προεδρικό Μέγαρο, την Αρχιεπισκοπή, το Αρχηγείο Αστυνομίας, το Ραδιοφωνικό ΄Ιδρυμα Κύπρου, την ΑΤΗΚ και άλλα Στρατηγικά σημεία στη Λευκωσία και σε άλλες πόλεις.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κατόρθωσε να διαφύγει.  Μετέβη στην Ιερά Μονή Κύκκου και απ’εκεί στην Πάφο, όπου απεύθυνε διάγγελμα για Αντίσταση.

Κατά την Αντίσταση στο πραξικόπημα έχασαν τη ζωή τους (είτε έπεσαν σε μάχες, είτε δολοφονήθηκαν από τους πραξικοπηματίες) πολλοί νομιμόφρονες Αστυνομικοί και άλλα μέλη των Σωμάτων Ασφαλείας, καθώς επίσης δημοκρατικοί  πολίτες, ενώ υπήρξαν και περιπτώσεις που σκοτώθηκαν ανυποψίαστοι πολίτες, ακόμη και μικρά παιδιά.  Το σύνολο των θανόντων προ, κατά και μετά το πραξικόπημα ανέρχεται στους εξήντα οκτώ (68).

Μετά από δύο μέρες επεκράτησε το πραξικόπημα σ’ όλη την Κύπρο και μερικές εκατοντάδες αστυνομικοί και πολίτες κλείστηκαν στις Κεντρικές Φυλακές.

«Πρόεδρος» της Δημοκρατίας διορίστηκε από την εδώ Χούντα και την ΕΟΚΑ Β΄ ο Νικόλαος Σαμψών, ο οποίος σχημάτισε πραξικοπηματική κυβέρνηση.

Το άφρων προδοτικό πραξικόπημα άνοιξε τις κερκόπορτες για την εισβολή της Τουρκίας στις 20 Ιουλίου, με όλα τα συνεπακόλουθα της κατοχής του 37 % του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας, τις χιλιάδες νεκρούς, αγνοούμενους, βιασμούς, τον εκριζωμό 200 χιλιάδων προσφύγων από τα σπίτια τους και τόσα άλλα δεινά, για τα οποία ο Κυπριακός Ελληνισμός υποφέρει μέχρι σήμερα.

Δυστυχώς οι ένοχοι του πραξικοπήματος όχι μόνο δεν τιμωρήθηκαν αλλά κάποιοι έγιναν υπουργοί, βουλευτές και έτυχαν διορισμούς στο δημόσιο και κάποιες εύνοιες.

Ως Επιτροπή  Καταρτισμού και Τήρησης του Μητρώου Μαχητών της Αντίστασης καταδικάζουμε το άφρων πραξικόπημα και όσους συμμετείχαν σ’ αυτό.  Τιμούμε τους δεκάδες Αγωνιστές που αντιστάθηκαν και θυσιάστηκαν στον βωμό της Δημοκρατίας και της Ελευθερίας.

Αιωνία ας είναι η Μνήμη τους.

Επετείοι,